15 Nisan 2008 Salı

BABA HAKKI


Beşiktaş'ın efsanesi ''Baba'' Hakkı Yeten, yarın ölümünün 19. yıl dönümünde anılacak.....


'' BABA HAKKI

''Adam gibi oynamazsanız İstanbul'a yürüyerek dönersiniz!''

Baba Hakkı'ya dair en iyi bilinen anektod, bir maçta kırmızı kart gören Cihat'ın ''Çıkayım mı Baba?'' diye sormasıdır. Oyuncular ve hakem Baba Hakkı'ya bakar. Baba başını sallayıp ''Çık Cihat, çık'' diyence Cihat oyundan çıkar.

1941 yılında Ankara'da Harp Okulu takımıyla Milli Küme maçı yapılır. İlk yarıyı Beşiktaş 3-0 geride kapatır. Baba Hakkı soyunma odasında tren biletlerini eline alır: ''Adam gibi oynamazsanız biletlerinizi yırtarım, İstanbul'a yüryerek dönersiniz!'' der. Baba Hakkı'nın şakası yoktur, Beşiktaş maçı 3-6 kazanır.

Baba Hakkı için galibiyetten daha önemli olan, adam gibi oynamak, formanın hakkını vermektir. Galibiyet için her yol mübah değildir. Bu erdemin en güzel örneği bir fenerbahçe maçında yaşanır. Beşiktaş 2-0 öndeyken Baba Hakkı, fenerbahçe kaptanının yakasına yapışır: ''Kendinize çeki düzen verin, bu maçın tadı böyle çıkmaz, bu kadar insan buraya maç izlemeye gelmiş, adam gibi oynayın!'' der. Maç 2-2 berabere biter.

1946 yılında bir Karagümrük maçında Baba Hakkı orta sahadan voleyle topu kaleye gönderir, ağları yırtıp geçen topa hakem Necdet Gezen golü vermez. hakemin hatalı kararları devam ettikçe tribünlerde protestolar başlar.Baba Hakkı tribünlere bir iki sefer ''susun'' dese de protestolar devam eder. Baba Hakkı sonunda dayanamaz tribünün önüne gelip ''Çıkın dışarı!'' der. Baba Hakkı'yı amigo Kafa Sebahattin yatıştırır, protesto kesilir. Beşiktaş maçı 2-0 kazanır ama yaklaşık 2000 kişilik taraftar grubu hakemi dışarıda beklemektedir. Olayı öğrenen Baba Hakkı yan hakeme ''Necdet abiye söyle yanıma gelsin.'' der... Hakem gelir Baba Hakkı'nın yanında kalabalığın arasından geçip gider, hiç kimse birşey diyemez.''

(Hakan Dilek, O Gol Kaçzmazdı,Karakutu Yayınları)


Bu yazıyı maçtan sonra ağzında sakızı, kulağında i-pod'u, son model otobüslerle maça gelen, ''HAKKI(!?!)'' olan parasını alamayınca idmana çıkmayan sevgili futbolcularımıza ithaf ediyorum...

Hiç yorum yok: